6. Sınıf Türkçe: Hikâye Unsurları, Anlatıcı Türleri TEST - 1


Hikâye Unsurları, Anlatıcı Türleri konusu 6. Sınıf Türkçe test soruları. Online 6. Sınıf Türkçe Hikâye Unsurları, Anlatıcı Türleri Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki testi belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan "cevapları kontrol et" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.


logo
6. Sınıf Türkçe: Hikâye Unsurları, Anlatıcı Türleri TEST - 1
1.
Olay: Yazarın sahilde yürümesi
Kişi: Yazar
Zaman: Akşamüstü
Yer: Sahil
Anlatıcı: 1. kişi

Aşağıdakilerden hangisi bu yapı unsurlarına uygun olarak kurgulanmıştır?
Doğru Cevap: "A" Güneş dağların ardında yavaş yavaş uzaklaşırken koca sahilde benden başka kimse yoktu. Tek başıma ayaklarım kumlara çarpa çarpa yürüyordum.
Soru Açıklaması
2.
Ilık bir nisan sabahıydı. Ahmet, her zamanki gibi koyunları ahırdan çıkarıp köylerinin yanındaki otlağa doğru yola çıktı. Niyeti sürüyü otlatmak, kış boyunca iyi beslenemeyen koyunları, taze otlarla iyice doyurmaktı. Köyün hemen yanındaki bu otlak, bahar gelince bereketlenir, yeşilin binbir tonuyla şenlenirdi.

Bu hikâyedeki olay, yer, zaman ve kişiler aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

Doğru Cevap: "C" CEVAP C
Soru Açıklaması
3.
Aşağıdakilerin hangisinde yer unsuru belli değildir?
Doğru Cevap: "B" Bir varmış, bir yokmuş, evvel zaman içinde uzak bir ülkede bir padişah ile bunun üç kızı varmış. Padişah, kızlarını başına toplamış, “Beni ne kadar seversiniz?” demiş. En büyük kız “Dünyalar kadar...”, ortanca kızı “Kucak kadar...”, küçük kızı da “Tuz kadar...” demiş.
Soru Açıklaması
4.
Sürücü bir yandan arabayı kullanırken bir yandan da bana çevreyi tanıtmaya çalışıyordu. Karadeniz’in yeşilinde yol alan arabamız, kıvrıla kıvrıla giden yolları geçip okulun önünde durdu. Yolumuzu gözleyen öğrencilerin ışıltılı yüzleri bahar coşkusu doldurdu içime. Arabadan indim, dağ havasını ve onların gülücüklerini çektim içime.

Bu metinde hikaye unsurlarından hangisi yoktur?
Doğru Cevap: "C" Zaman
Soru Açıklaması
5.
Yıllar önce hastanede çalışırken, ağır hasta bir kız getirdiler. Tek yaşam şansı, beş yaşındaki kardeşinden acil kan nakli idi. Küçük çocuk aynı hastalıktan mucizevi bir şekilde kurtulmuş ve kanında o hastalığın mikroplarını yok eden bağışıklık oluşmuştu. Doktor durumu beş yaşındaki oğlana anlattı ve ablasına kan verip vermeyeceğini sordu. Küçük çocuk bir an duraksadı. Sonra derin bir nefes aldı ve “Eğer kurtulacaksa veririm kanımı!” dedi. Kan nakli yapılırken ablasının gözlerinin içine bakıyor ve gülümsüyordu. Kızın yanaklarına yeniden renk gelmeye başlamıştı ama küçük çocuğun yüzü de giderek soluyordu. Gülümsemesi de yok oldu. Titreyen bir sesle doktora sordu: “Hemen mi öleceğim ?” Küçük, doktoru yanlış anlamıştı; ablasına vücudundaki bütün kanı verip, öleceğini sanmıştı.

Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Doğru Cevap: "D" Metindeki olaylar, çocuğun ağzından anlatılmıştır.
Soru Açıklaması
6.
Birinci kişi anlatımda yazar, olayı yaşayan kahramanlardan biriyken üçüncü kişili anlatımda olaylara dışarıdan bir göz olarak bakar.

Buna göre aşağıdakilerin hangisinde yazar, olayların içinde yer almamıştır?
Doğru Cevap: "D" Koca dağ, dipten doruğa sığırcık kaynıyordu. Sevimli olan sığırcıkların kimi konuyor, kimi kalkıyordu. Şamataları yeri göğü tutmuştu. Taşların dibi, otların arası yumurta bezeliydi. Sarı, kocaman ağızları, tüysüz, şiş karınlarıyla yavrular vardı.
Soru Açıklaması
7.
Kasım ayının ortalarında güneşli bir gündü. Marangozhaneye dönüyordum. Ustam beni çivi almaya yollamıştı. Bir dükkândan çivileri almış geliyordum. Birden önümden zıplayarak geçen ve caddeye giden bir top peşinden koşan on iki on üç yaşlarında küçük bir kız gördüm. O sırada bir taksi de hızla geliyordu. Taksinin kıza çarpması, an meselesiydi. Çığlıklar arasında ileri fırladım ve çocuğu kucaklayarak karşı tarafa kendimi attım.

Bu hikâyenin yer, zaman ve kişi unsurları aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

Doğru Cevap: "D" CEVAP D
Soru Açıklaması
8.
Aç aslan bir çayırda otlayan üç öküze rastladı. Öküzlerden birine saldırmak istediyse de diğer öküzlerin yardıma koşması üzerine, başarılı olamadı. Ne yaparsa yapsın, öküzleri birlik içinde savunması ile karşılaşıyordu. Sonunda bir plan yaptı. Öküzleri birbirine düşürücü iftiralar yaydı. Aralarına fitne soktu. O zamana kadar birbirinden ayrılmayan ve birbirini savunan öküzlerin birlikleri bozuldu. Her biri ayrı yerde otlamak üzere dağıldılar. Aslanın istediği de buydu. Üçü bir arada iken bir şey yapamadığı öküzleri teker teker avladı, sofrasına kahvaltı etti.

Bu metinde aşağıdaki unsurlardan hangisine yer verilmemiştir?
Doğru Cevap: "A" Zaman
Soru Açıklaması
9.
Olay: Yaşlı bir adamın oğullarını çağırarak onlardan elindeki okları kırmasını istemesi

Zaman: Bir sabah

Kişiler: Yaşlı adam ve oğulları

Aşağıdaki metinlerden hangisi bu yapı unsurlarına uygun olarak kurgulanmıştır?
Doğru Cevap: "A" Yaşlı ve hasta bir adam, bir deste oku oğullarına uzattı. “Deneyin bakalım, bu okları kırabilecek misiniz?” dedi. Üç kardeş bütün güçlerini harcamalarına rağmen okları kıramamışlar. Üçü de. “Bu bizim işimiz değil, demiş. İhtiyar gülmüş. Verin bakalım şunları, diyerek önce eline aldığı destenin ipini çözmüş, sonra da okları teker teker kırmış. Oğullarına dönerek “Tek başına olan her şey zayıftır, güçsüzdür. Birlikten kuvvet doğar, sakın birbirinizden ayrılmayın.” demiş
Soru Açıklaması
10.
Gelip gittikçe anlattı, etrafı duvarla çevrili fabrika arsasının bir köşesinde, çitlembik ve kavak ağaçlarının gölgesine sığdırdıkları iki gözlü gecekondu evinin önünde görüyorum. Ev, yolun altında kalıyor. Otobüs fabrika arsasının duvarını geçinceye kadar oraya bakıyorum. Giriş kapısının önüne bir eyvan yapmışlar, zeminde epeyce yüksek ve üzerinde sırtını duvara veren bir tahta sedir var. Evin hanımı bu küçük eyvanı akşamın önü sıra sulayıp süpürüyor, sedirin şiltesini düzeltiyor. Bazen karı koca oracıkta batan güne karşı çaylarını içiyorlar. Çocuklar evin önünde, mevsimine göre otların türlü çiçeklerle bezendiği fabrika arsasının uzak köşelerinde oynuyorlar. Bir bahar, adam, evinin önüne meyve fidanları dikti. Erik, vişne, şeftali falan. Fidanların altını kazıp maydanoz, tere, domates, salatalık ektiler. Artık gelip geçtikçe karı kocanın bu evlerine benzeyen ufacık bahçeyi işlediklerini, çapayı bırakıp hortumu aldıklarını görüyordum. Meyvelerin çiçeğe durduğu bir günde; komşu mu, akraba mı, kendilerine benzeyen birkaç kişinin ziyaretlerine geldiğini fark ettim. Erkekler sedirde, kadınlar yerdeki kilim ve minderlerde oturuyor, yine çay içip sohbet ediyorlardı... Civarda fabrikalar, atölyeler, depolar, iş yerleri, betonu boyanmamış bir yığın yorgun bina. Ötelerde yüksek apartmanlar, birbirine yapışmış gibi duran bloklar. Araçlar yoldan bir tespihin taneleri gibi akıp geçiyorlar.

Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: "C" Olaylar ilkbahar mevsiminde geçmektedir.
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
TEST HAKKINDA YORUM YAPABİLİRSİNİZ.