9. Sınıf Edebiyat: Metin Bilgisi TEST - 1


Metin Bilgisi konusu 9. Sınıf Edebiyat dersi test çöz sayfasındasın. Metin Bilgisi Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki Metin Bilgisi konusu 9. Sınıf Edebiyat dersi testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan "cevapları kontrol et" butonuna tıklayarak Metin Bilgisi Konusunda yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.


logo
9. Sınıf Edebiyat: Metin Bilgisi TEST - 1
1.
Paragrafın okuru sıkmadan, bir çırpıda ve istekli bir biçimde okunabilir olmasıdır. Bunun için de okurken kulağa hoş gelmeyen ses ya da sözcükler kullanılmaz, duygu ve düşünceler tutarlı bir şekilde sıralanır.

Bu parçada aşağıdaki anlatım ilkelerinden hangisi hakkında bilgi verilmiştir?
Doğru Cevap: "D" Akıcılık
Soru Açıklaması
2.
Modern romanın, farklı anlatım tekniği arayışlarının sonucunda oluşturulmuştur. Bu yöntemde figür olmayan anlatıcı devre dışı kalır. Figür, iç yaşantısını olanca özgürlüğü, doğallığı, karmaşıklığı ile ifade etme imkânına kavuşur. Bu yöntemde metne anlatıcılık ve bakış açısı bakımından figür egemendir. Bu bakımdan, bu teknik büyük ölçüde psikolojik bir temel üzerinde oluşur. Doğrudan doğruya figürün iç dünyasını bizzat kendisinin anlatmasındaki doğallık ön plandadır. Okuyucu roman kişisiyle baş başadır.

Bu parçada metinlerde kullanılan anlatım tekniklerinden hangisi hakkında bilgi verilmiştir?
Doğru Cevap: "B" Gösterme
Soru Açıklaması
3.
Roman, insana gerçeklerin arkasındaki gizleri anlatma olanağı veriyor. İnsan, günlük yaşamının sıkıntıları içinde geriye dönüp baktığında birçok şeyin zihninden silinip gittiğini görüyor ya da genel bir dağınıklığın içinde buluyor kendini. Hayatın belirli bir anını yakalamakta güçlük çekiyor. Roman, bu dağınıklığı derleyip toparlıyor, insanın kaybolmasını engelliyor. Ayrıca insanlar birbirlerine karşı açık olamıyorlar. Roman, insanların birbirinden gizlemek gereğini duydukları gerçekleri, önce yazarın kendisine sonra okura iletebiliyor.

Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Doğru Cevap: "A" Romanların insanlara sağladığı yararlar
Soru Açıklaması
4.
2000’li yıllardan sonra toplumda romana verilen değerin azaldığını düşünüyorum. Her geçen gün yazara ve onun eserine gösterilen ilgi azalmaktadır. Bundan elli sene önce nüfusumuz altmış milyon iken ne kadar hikâye, roman basılıyorsa, bugün seksen milyon olduğumuz bir dönemde o günkü kadar bile roman basılmamaktadır. Böylece romanımızın hatta bütün bir edebiyatımızın geleceği hakkında endişe duymaktayım. Gittikçe maddileşen, medyanın ve iletişim araçlarının elinde esir olan dünyamızda ne yazık ki bu son kaçınılmazdı.

Bu parçada yazar aşağıdakilerin hangisinden yakınmaktadır?
Doğru Cevap: "A" Romanın günümüzde yeterince ilgi göremeyişinden
Soru Açıklaması
5.
Fotoğrafçılık kursunda bize ilk öğretilen şey fotoğrafın bir sanat eseri değil özü itibarıyla bir belge olduğuydu. İlk önceleri yadırgadığım bu iddiayı şimdi kanıksıyorum. Evet, fotoğrafın en büyük özelliği, bütün savaşların utanç belgelerini sunmasındadır. Kosova kıyımı üzerine yazılmış nice yazılar, kitaplar Körfez Savaşı ile ilgili bütün dokümanlar kütüphanelerin veya arşivlerin tozlu raflarında unutulup gidebilir. Oysa insan belleğine kazınmış bir fotoğraf, çocuğunu kurşunlardan saklamaya çalışan kadının yüzündeki ifade, asla unutulamaz.

Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Fotoğraf, yazıdan daha derin ve kalıcı iz bırakır.
Soru Açıklaması
6.
Bazı sanatçılar, romanlarında gereksiz açıklamalarda bulunmaktan kaçınırlar. Onlara göre romanda yazarın olaylara müdahale edip bazı bilgiler vererek okuyucuyu etkileme çabaları romanın yapısına terstir. Kimileri ise romanda kahramanlara her şeyi söyletmenin mümkün olmadığını; yazarın, romanını yazmakla amaçladığı şeyi en iyi, olay aralarında verebileceğini söylerler. Romanın tarihi gelişimi dikkate alındığında birincilerin sanatçı, ikincilerin faydacı oldukları görülür.

Bu parçanın anlatımında aşağıdaki düşünceyi geliştirme yöntemlerinden hangisi ağır basmaktadır?
Doğru Cevap: "A" Karşılaştırma
Soru Açıklaması
7.
Cahit Külebi, sosyal problemler karşısında çok duyarlı olan şairlerden birisidir. Şiirlerinde Anadolu insanının en çok da köylüsünün sosyal problemleri üzerinde durmuştur. Onun dizelerinde Anadolu insanı, bütün canlılığıyla, acılarıyla, sevinçleriyle, özlemleriyle, zenginliği ve fakirliğiyle yani her hâliyle resmedilmiştir. Ancak şairliğin, hüzünle kardeş olduğu saptamasını göz önüne alırsak bu temaların başat unsurunun yoksulluk olduğunu söyleyebiliriz. ----

Bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre aşağıda-kilerden hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap: "B" Külebi, bir şair duyarlılığıyla acıya ve yoksulluğa ayrı bir önem vermiştir.
Soru Açıklaması
8.
Sanatçı, kendini güzel olanı dışa vurmaya adamış kişidir. Öte yandan yeryüzündeki her meslek dalında iş, belli bir süreç içinde öğrenilir ve uygulama aşamasıyla birlikte gelişme ve ustalaşma aşaması başlar. Her usta gerçek bir sanatçı olamaz. Buradaki sanatçı kavramı her meslekte kullanılabilecek bir kavramdır. Çünkü her meslekte gerçek bir sanatçı olabilmek, ustalık düzeyini aştıktan sonra aynı meslekte o güne kadar hiç kimsenin yapamadığı estetik ve ustalıkta bir şeyler üretmekle mümkündür.

Bu parçaya göre bir yazarın sanatçı olabilmesinin temel koşulu aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Dış dünyadan aldığı malzemeyi özgün, güzel ve yetkin bir biçimde sunması
Soru Açıklaması
9.
Paragrafı oluşturan cümleler gereksiz süslemelerden, özentili söyleyişlerden ve basmakalıp ifadelerden uzak bir biçimde kurgulanır. Bu sayede düşünceler, dolambaçlı yollara sapılmadan, doğrudan ortaya konur. Sözcükleri zorlamadan kullanmak ve tekrara düşmemek de önemlidir.

Bu parçada aşağıdaki anlatım ilkelerinden hangisi hakkında bilgi verilmiştir?
Doğru Cevap: "D" Yalınlık
Soru Açıklaması
10.
Derken bir gün alıp başını gitti. Dört sene, dile kolay tam dört sene Anadolu’nun şu kasaba senin bu kasaba benim dört bir yanını dolaştı. Dört yıl boyunca ailesi, Kanlıca’daki dostları kendisinden bir haber alamadılar. Sonra bir gün, durgunlaşmış, yaşlanmış hatta bilgeleşmiş bir edayla çıkıp geldi. Çevresindekiler bu dört sene boyunca nerede ne yaptığını hiçbir zaman öğrenemedi…

Bu parça metinlerde kullanılan anlatım tekniklerinden hangisine örnek gösterilebilir?
Doğru Cevap: "D" Özetleme
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
TEST HAKKINDA YORUM YAPABİLİRSİNİZ.