TYT Felsefe Deneme Sınavı TEST - 1


TYT sınavı Felsefe dersi online deneme soruları. Online TYT Felsefe deneme testi için her sorunun ortalama 2 dakika süresi vardır. Aşağıdaki deneme testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan "cevapları kontrol et" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.


logo
TYT Felsefe Deneme Sınavı TEST - 1
1.
Kant'a göre insanlar akıllarının yerine bir kitabı, bilinçlerinin yerine yöneticilerinin düşüncelerini ko­yabiliyorlar ve bundan rahatsız olmuyorlar. Başka­sının aklıyla düşünmek yani düşünmemek bir alış­kanlık olmuştur sanki. Bu yüzden küçüklük insan olmanın neredeyse zorunlu bir koşulu durumuna gelmiştir. Oysa bireylerin kendi doğaları durumuna gelmiş olan küçüklüklerinden sıyrılmaları zor da olsa zorunludur, bu sıyrılma insan olmanın temel koşuludur.

Kant'a göre insan olmanın temel koşulu aşağı­dakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Aklı iyi kullanmak
Soru Açıklaması
2.
Akıllı bir varlık olan insan, çevresine bilme isteğiyle yönelir. Bu yönelişin sonunda özneyle nesne arasında kurulan ilgi, bilginin oluşumuna yol açar. Örneğin, "Sıranın üzerinde gördüğüm nesne bir matematik kitabıdır." dediğimde benim bilincimle nesne arasında duyuya dayalı bir ilgi kurmakta ve o nesneyi "matematik kitabı" olarak algılamaktayım. İnsan bilgisinin büyük bir bölümünü algıya dayalı bu tür bilgiler oluşturur.

Bu parçada, bilginin oluşumunda gerekli olan ögelerden hangisi vurgulanmaktadır?
Doğru Cevap: "C" Bilgi aktı
Soru Açıklaması
3.
Ailem küçüklüğümden beri bana çok iyi eğitim verdiği gibi en iyi okullarda okuttu. Bana hayatı çok iyi tanıttı. Kendimi biliyorum, toplumu biliyorum. Dolayısıyla yapacağım işlere kendim karar veriyorum ama bendeki bu özelliklere sahip olmayan veya bu özellikleri zayıf olan insanlar toplumun baskı, etki ve yönlendirmesine göre davranabiliyorlar.

Bu parçada savunulanlar

I. otodeterminizm

II. indeterminizm

III. determinizm

özgürlük anlayışlarından hangilerine uygundur?
Doğru Cevap: "A" Yalnız I
Soru Açıklaması
4.
İnsan doğada değişmeleri ve yok oluşları görür. İnsan aynı zamanda değişmeyen, yok olmayan şeyleri yani mükemmelliği, kusursuzluğu arar. İşte insan sanat eserleri meydana getirerek değişmeler dünyasında değişmeyene, ölümlüler dünyasında ölümsüzlüğe ulaşır. O halde insan sanat eserlerini gerçekleştirirken aslında ölümsüz bir dünya meydana getirmek ister.

Bu parçada açıklanan görüşler aşağıdaki sanat kuramlarından hangisiyle paralellik gösterir?
Doğru Cevap: "B" Sanat bir yaratmadır.
Soru Açıklaması
5.
Hegel'e göre devlet, gerek bireyler ve gerekse sivil toplumdan daha üstün olan ahlaki bir kurumdur. O halde bireyler ve sivil toplumun hakları, devletin haklarından sonra gelir.

Hegel'in bu görüşleri aşağıdaki felsefe prob­lemlerinden en çok hangisiyle ilgilidir?
Doğru Cevap: "E" Birey-devlet ilişkisinin nasıl olması gerektiği
Soru Açıklaması
6.
"Bilim yalnızca bir yasalar derlemesi, bağlantısız olgular kataloğu olmayıp özgürce ulaşılmış düşün­celeri ve kavramlarıyla insan aklının bir ürünüdür."

Einstein bu özdeyişinde bilimin hangi özelliği­ni vurgulamaktadır?
Doğru Cevap: "C" Rasyonel olma
Soru Açıklaması
7.
Gerçek olan her şey, bir varlık temelinde kendini ortaya koyar. Varlık, hem tüm var olanların bütü­nüdür hem de tek tek var olan her şeydir. Varlık kavramı bize, olan ve hatta olması mümkün olan bütünselliği duyurur. Felsefe tarihi boyunca filo­zoflar varlık sorununu çoğu zaman felsefenin te­mel sorunu olarak ele aldılar. İlk filozofları, varlığa kaynaklık eden temel ilkeyi aramaları nedeniyle ilk varlıkbilim araştırmacıları olarak değerlendirmek yanlış olmaz.

Filozofların varlık problemini öncelikle ele al­malarının en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Doğru Cevap: "D" Varlığın, bilgi ve düşüncenin temelinde yer al­ması
Soru Açıklaması
8.
Yasa koyuculukta dıştan içe doğru, kural koyucu­lukta içten dışa doğru bir belirleme söz konusudur. Yasa düzeninde belirleyici olan dış gerçekliktir, do­ğanın gerçekliğidir, bizim dışımızdaki gerçekliktir. Kural koyuculuktaise biz gerçekliği, bizi aşan ger­çekliği belirleriz.

Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarıla­bilir?
Doğru Cevap: "E" Yasa koyuculuk, doğada var olan yasaları be­lirlemek; kural koyuculuk ise ele alınan alanla ilgili kural koymaktır.
Soru Açıklaması
9.
Her şey Tanrı'dır ve Tanrı da her şeydir. Başka bir deyişle Tanrı ve evren bir ve aynı şeydir. Ör­neğin Spinoza'ya göre evrende bütün var olanlar Tanrı'nın özünden mantıksal bir zorunlulukla türe­miştir. Bu nedenle Tanrı ile evren özdeştir.

Bu parçada açıklanan görüşler aşağıdaki felse­fi akımlardan hangisine temel oluşturur?
Doğru Cevap: "B" Panteizm
Soru Açıklaması
10.
I. Sınırları belli bir toprak parçası üzerinde örgüt-lenmiş bağımsız bir hükümete sahip olan top­luluğun örgütlü şeklidir.

II. İç ve dış tehlikelere karşı güvenliği sağlar.

III. Belli bir hukuk sistemine sahiptir ve bu niteliği ile kanunlar koyar ve onları uygular

IV. Toplumu, diğer devletlere karşı temsil eder.

Bu özellikler aşağıdaki kavramlardan hangisi­ne aittir?
Doğru Cevap: "C" Devlet
Soru Açıklaması
logo
TYT Felsefe Deneme Sınavı TEST - 1
11.
Bazı Türk masallarında adı geçen dev yapılı ve alnının ortasında tek gözü olan "Tepegöz"ün var olduğu ya da var olmadığını yalnızca benim doğ­ru kabul etmem önemli bir olgu değildir. Fakat çok güçlü olduğu için kimsenin baş edemediği varsa­yılan bu "Tepegöz"ün varlığını benden başka pek çok insan da kabul ediyorsa söz konusu bilginin doğru olduğu söylenebilir.

Parçaya göre doğrunun ölçütü aşağıdakiler­den hangisidir?
Doğru Cevap: "E" Tümel uzlaşım
Soru Açıklaması
12.
I. İnsanlarda bazı yapısal farklılıklar vardır.

II. Duyu organları insandan insana farklılık gösterir.

III. Özneyi etkileyen koşullar da farklıdır.

IV. Nesnelerin yeri ve uzaklığı da duyumu olumsuz şekilde etkiler.

V. Yasaların, gelenek ve göreneklerin insanlar üzerinde farklı etkileri olur.

İşte bu nedenlerden dolayı, aynı şeyler farklı insanlara farklı şekilde görünür.

Bu açıklamalarda savunulan temel görüş aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Doğru bilgi mümkün değildir.
Soru Açıklaması
13.
Hepimiz kuşların özgür olduğunu düşünürüz. Ba­zen özgür olduğunu düşündüğümüz kuşlar gibi olmak isteriz. Ama kuşlar özgür müdür? Kendi beden yapısının, iklim ve hava koşullarının etkisi altında uçmazlar mı? Buna rağmen kuşa sormak ve onu konuşturmak mümkün olsaydı o herhalde özgür olduğunu söylerdi.

Bu parçada savunulan görüşler aşağıdakiler-den hangisiyle paralellik gösterir?
Doğru Cevap: "C" Determinizm
Soru Açıklaması
14.
Aristoteles'e göre sanat bir taklittir, yansıtmadır. Sanatçı doğal varlıkları olduğu gibi de kendi istediği gibi de yansıtabilir. Sanatın değerli olmasının nedeni, doğayı taklit etmesidir. Ona göre sanattaki taklit yalnızca şimdi algılanan nesnelere, olaylara yönelmez, geçmişe olduğu gibi geleceğe de yönelebilir. Sanatçının kullandığı somut araçlara göre sanatlar resim, müzik, şiir, tiyatro, mimari gibi dallara ayrılır.

Aristoteles'in bu parçada savunduğu temel görüş aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Sanatın esası gerçekliğin taklididir.
Soru Açıklaması
15.
Kuhn'a göre bilimde tüm gelişmeler bir paradig­madan diğer bir paradigmaya geçiş şeklinde yani dairesel hareketle oluşur. Bu, geçmiş için olduğu gibi gelecek için de böyledir. Bilimin gelişmesi ke­sintisiz bir doğru çizgi hareketi değil sapmalar gös­teren bir daire hareketidir.

Kuhn bu parçada aşağıdakilerden hangisini vurgulamaktadır?
Doğru Cevap: "A" Bilim birikimli olarak değil sıçramalar şeklinde ilerler.
Soru Açıklaması
16.
Felsefenin en önemli özelliği, üzerinde hiçbir oto­rite kabul etmeyen insan aklına dayanmasıdır. Felsefe, insanın, var oluşu aklıyla kavrayabileceği iddiasından doğmuştur. Bu anlamda, kuşkucu ve eleştiricidir. Hazır, yerleşmiş inanışları ve cevap­ları kabul etmez. Önyargıları sürekli eleştiri süzge­cinden geçirir. Bu nedenle felsefe ancak eleştirile­rin serbestçe dile getirilebildiği toplumlarda gelişir.

Buna göre, bir toplumda felsefenin gelişmesi için öncelikle aşağıdakilerden hangisinin oluş­ması gerekir?
Doğru Cevap: "C" Özgür düşünce ortamının
Soru Açıklaması
17.
Pek çok kişi sarp bir uçurumun kıyısındayken yü­rümeye devam etmeyi aptallık sayarken, Pyrrhon bunu yapmaz. Duyuları onu aldatabileceği için on­lara güvenmez. Ayaklarının uçurumun kenarında kıvrıldığını ya da öne doğru devrildiğini hissetse bile aşağıdaki kayalara düşeceğine ikna olmaz. Kayalara düşmenin sağlığına zarar vereceği bile onun için açık değildir. Mutlak anlamda bundan nasıl emin olabilir ki?

Parçaya göre Pyrrhon'un görüşlerini aşağıda­kilerden hangisi en iyi açıklar?
Doğru Cevap: "B" Varlığın doğru bilgisi mümkün olmadığından bilgiden şüphe etmek gerekir.
Soru Açıklaması
18.
Demokritos'a göre varlığın özü, ana ögesi atom­dur. Atomlar boşlukta hareket edip birleşerek ci­simleri meydana getirirler. Atomlar kendisinden daha küçük parçacıklara bölünemezler.

Bu parçada açıklanan görüşler aşağıdakiler­den en çok hangisiyle ilgilidir?
Doğru Cevap: "E" Arkhe
Soru Açıklaması
19.
İnsan; duyguları, düşünceleri ve hayal gücü ile manevi bir varlıktır. Buna karşılık içinde yaşadı­ğımız nesneler dünyası tinsellikten yoksundur, bir madde dünyasıdır. Yaratma olayı, sanatçının mad­di varlığa duygu, düşünce ve hayal gücünü kat­ması olayıdır. Maddi varlığı böyle tinselleştirmek, maddeye biçim vermek demektir. Biçim kazanmış, tinsellik kazanmış olan maddi varlık artık maddi varlık olmaktan çıkar ve bir sanat eseri olur. Ör­neğin bir resim tablosu tinsellik kazanmış bir bez, renk ve şekilden oluşan bütündür.

Buna göre sanatta yaratma kavramıyla kaste­dilen aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Sanatçının doğal varlığa kendine göre yeni ve farklı bir anlam vermesi
Soru Açıklaması
20.
Stoa'nın büyük filozofu Marcus Aurelius şöyle di­yordu: "Bizler ortaklaşmak için doğduk, ayaklar, eller, gözkapakları, üst ve alt olmak üzere iki sıra dişler gibi."

Marcus Aurelius'un bu görüşü aşağıdaki gö­rüşlerden hangisiyle paralellik gösterir?
Doğru Cevap: "D" Eşitliği esas alan toplum düşüncesi
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
TEST HAKKINDA YORUM YAPABİLİRSİNİZ.